Про підсумки реалізації проекту «Регіональні студії педагогічної майстерності» у 2015 році та планування на 2016 рік

Проектом «Регіональні студії педагогічної майстерності», спрямованим на розвиток педагогічної майстерності, психологічної та самоосвітньої компетентностей педагогічних працівників, передбачено проведення виїзних тренінгів викладачами кафедри педагогічної майстерності на базі навчальних закладів області, районних (міських) методичних кабінетів відповідно до замовлень.
Протягом 2015 року проведено 31 тренінг, у яких узяли участь 579 педагогічних працівників різних категорій (вчителі, заступники директорів з навчально-виховної роботи, практичні психологи, соціальні педагоги ЗНЗ, вихователі ДНЗ) з 8 районів і 3 міст Полтавської області (рисунок 1). 




Рисунок 1. Географія проекту “Регіональні студії педагогічної майстерності.
Тренінгове навчання здійснювалося за 10 темами, серед яких «Профілактика професійного вигорання та розвиток саморегуляції педагогічних працівників», «Організація навчально-виховного процесу для дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти», «Розвиток креативності у дітей молодшого шкільного віку», «Як допомогти дитині долати труднощі» «Психологічні підходи до розв’язання складних педагогічних ситуацій», «Емпіричні дослідження в системі освіти: проведення он-лайн анкетування з використанням інструментів GoogleDocs», «Використання загадок для розвитку різних типів мислення у дітей дошкільного віку», «Розвиток креативності у дітей дошкільного віку», «Психологічні особливості надання допомоги людям, що пережили психотравмуючі події», «Проектна діяльність із дітьми дошкільного віку».
Під час навчання учасники тренінгів одержали 61 методичну розробку та презентації тренерів в електронному вигляді.
Аналіз відгуків учасників проекту свідчить, що тренінги допомагають їм усвідомити власний педагогічний досвід, переосмислити його та інтегрувати отримані знання у професійну діяльність (90%). Педагоги позитивно оцінюють: створення комфортних умов під час тренінгів для розвитку комунікативної компетентності, неформальне, невимушене, конструктивне спілкування, що дає можливість зрозуміти інших людей, навчатися через взаємодію з ними (95%); ефективність тренінгового навчання у плані набуття нових знань, вмінь та навичок, зміни усталених форм діяльності (75%). Методи, що використовуються під час тренінгів (міні-лекція, дискусія, інтерактивні методи, прийоми кооперативного і групового навчання, проблемне навчання, ігрові методи, навчальні ситуації, моделювання, методи і прийоми технології розвитку мислення), у подальшій професійній діяльності планують активно використовувати 95% учасників.
У 2016 році планується продовження проекту «Регіональні студії педагогічної майстерності». Працівники кафедри пропонують тренінги за такими темами:
Тема
Тренер
1
Профілактика професійного вигорання та розвиток саморегуляції педагогічних працівників
Сухенко Яна Валерівна, к. Психол. н., старший викладач кафедри педагогічної майстерності ПОІППО
2
Організація та проведення соціально-психологічних досліджень
3
Методика розвитку дослідницьких умінь у дітей дошкільного віку
Токаренко Надія Миколаївна, методист кафедри педагогічної майстерності
4
Розвиток креативності у дітей молодшого шкільного віку
5
Використання загадок для розвитку різних типів мислення у дітей дошкільного віку
6
Проектна діяльність із дітьми старшого дошкільного віку
7
Розвиток креативності у дітей дошкільного віку
Інформація щодо можливості участі у проекті:

  • тренінги проводяться на базі районних (міських) методичних кабінетів або закладів освіти району (міста);
  • орієнтовна кількість учасників тренінгу – 12-18 осіб;
  • зареєструвати заявку на тренінги можна до 11.01.2016 р. за посиланням http://goo.gl/forms/IZpD66NXNQ ;
  • за отриманими заявками буде сформовано розклад проведення тренінгів та повідомлено про нього додатково.

Будемо вдячні за пропозиції щодо актуальної тематики тренінгів для розроблення відповідних програм викладачами кафедри педагогічної майстерності у майбутньому.
Детальніше про тренінги та особливості їх проведення можна дізнатись на блозі проекту: http://stud-maister.blogspot.com.

Немає коментарів:

Дописати коментар